”Korkealta ja kovaa” – veneily-, yritys- ja tapahtumamyönteinen Espoo Suomenojalle?

Olin tapahtuma-teollisuuden vaalikeskustelussa, jossa yhdessä muiden ehdokkaiden kanssa mietittiin miten Espoo voisi toteuttaa Espoo-tarinan tapahtumamyönteisyyden käytännössä. Samaan aikaan Säilytä Veneilevä Espoo-Facebook-ryhmässä ja julkisessa keskustelussa kysellään, että kuka puolustaisi veneilijöiden oikeuksia, kun metron tulo uhkaa ajaa Suomenojan sataman palvelut pois eikä koko Espoossa oikein ole kunnollista vierasvenesatama.

Barcelona Olympic -satama. Barcelona on hyödyntänyt merellisyytensä.

Siitä se ajatus sitten lähti. Mitä jos…

 • Suomenojalle tulisikin Itämeren mahtavin täyden palvelun vierasvenesatama, joka Hangon tavoin loisi rantakaistaleelle Haukilahti-Suomenoja viihtyisän merellisen uimarantojen ja yritysten pienmyymälöiden ketjun. Paikallisille yrittäjille tarjottaisiin näitä tiloja ja mahdollisuutta saada tuotteensa esille.
 • Koko Finnoon metroaseman ja meren välinen maanpäällinen alue mietittäisiinkin monikäyttöisenä tapahtumien, veneilyn, ravintoloiden, myös kuten ”Allas-Löyly”-tapaisten palveluiden keskittymänä.
 • Parkkitilat ja veneiden säilytystilat tehtäisiin Suomenojan satama-alueella maan alle, että ainakin kaikki pienet ja keskikokoiset veneet voisi trailerilla ja nosturiautolla talvisäilyttää suojassa maan alla, puolilämpimänä. Kesällä veneilijät ja autolla tapahtumiin tulevat voivat parkkeerata sinne, tai metron pysäköintitiloihin.
 • Maan päälle ulkotiloihin tulisi jollain tavalla katettavissa olevaa tilaa tapahtumia varten, (katettavissa olevaa, jotta kausi on mahdollisimman pitkä ja sateellakin voi lähteä alueelle hengaamaan) konsertteja, messuja, festareita, markkinoita tai mitä tahansa toritapahtumia varten. Kate suuntaisi äänet meren suuntaan ja siellä saisi järjestää isojakin tapahtumia yhden luukun periaatteella lupamielessä.
 • Maan alle tulisi saniteettitilat, esiintyjien tilat, keikkabussitilat ym. Muina aikoina näissä voisi toimia erilaisia harrasteita kuten bändit ym.
 • Rantaan ei tulisi näkyville mitään korkeita kerrostaloja, vaan korkeat rakennukset tulisivat metron pohjoispuolelle.

Tällaisessa ympäristössä liikkuisi ihmisiä kaikkina vuodenaikoina, sinne olisi helppo pääsy metrolla. Eihän tämä olisi mikään halpa ratkaisu, eikä helppokaan, mutta esimerkiksi rahoitus crowdsourcing-kokeiluna ja kaupungin yhteistyönä tämä loisi uutta eloa ja ”tapahtumien keskustan” hajautettuun Espooseen. Tapahtumia myytäisiin avaimet käteen-palveluna, ja veroeurot jäisivät Espooseen. Moni veneilijä voisi lähteä mukaan tähän, ja tapahtumanjärjestäjä ja yrittäjäkin, siis osakkaaksi rahoittamaan hanketta.

Eli pitää miettiä myös tuloja, ei vain menoja, ja tällä mallilla voisi saada tuloja muitakin kuin maan kertamyynnistä. Pienyritysten, tapahtuma-alan ja veneilyn puitteet Espoossa kuntoon kertaheitolla!?

2 vastausta artikkeliin “”Korkealta ja kovaa” – veneily-, yritys- ja tapahtumamyönteinen Espoo Suomenojalle?

  1. Ideoinnissa pitää heittää hullujakin ideoita, koska joku voi niistä kehittää vielä parempia. Valtuutettu voi tehdä ehdotuksia ja kannatettuna ne voivat johtaa selvityksiin ja toimenpiteisiin. Minusta parasta olisi että Suomenojan veneilijät saisivat jäädä Suomenojalle, ja yritin miettiä olisiko joku keino jolla se olisi mahdollista. Nyt ollaan jotenkin umpikujassa.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: