Investoinnit ja työllistäminen nousuun – näin?

Juuri nyt, hallituksen puoliväliriihessä käy keskustelu kiivaana, muun muassa palaamisesta koronaa edeltäneeseen menokehykseen ja siitä, miten työllisyysastetta saadaan parannettua, jotta velkaantuminen saadaan jollain aikavälillä pysähtymään ja hyvinvointivaltion tulevaisuus turvattua. Molemmat ovat minulle tärkeitä asioita.

Tempputyöllistämisen sijaan, mitä jos kokeiltaisiin esimerkiksi jotain seuraavista alla luetelluista keinoista, joissa työsuhteet ovat ns. normaaleja ja yrityksen hyöty tulee ALV:n tai voiton verotuksen joustojen avulla. Verotuksen kautta tehdyt toimet on tasapainoisin ja vähiten kilpailua vääristävä keino.

  1. Yrityksille mahdollisuus voiton käyttöön investointeihin/työllistäviin investointeihin Suomessa verottomana. Eli jos voitolla laajennetaan yritystoimintaa, siitä ei makseta veroa, vaan ainoastaan silloin kun voitto otetaan ulos yrityksestä ja jaetaan omistajille.
  2. Oppisopimuskoulutuksesta jokin pidempiaikainen verohyöty yritykselle, sen lisäksi että saavat osaavaa työvoimaa
  3. Työttömän palkkaaminen toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen antaisi verohyötyä yritykselle
  4. Tapahtumatakuun kaltainen takuu alle 10 hengen yrityksille valtion toimesta, osana kunnan elinkeino ja työllisyyspalveluita, että yritys ei kaadu työnantajavelvoitteisiin
  5. Alempi alv-kanta heti pienyrittäjätoimialoille. Tavoitteena pidemmällä aikavälillä ALV:n alennus lähemmäs Keski-Eurooppalaista tasoa eli 20%, jotta talouden jäykkyys poistuu. Vaikuttaa suoraan myös tuotteiden ja palveluiden kulutukseen ja hintaan.
  6. Tutkinnon jälkeen ensimmäisen, toistaiseksi voimassaolevan työsuhteen tarjoajalle jokin palkkio koeajan päättymisen jälkeen ja samoin viimeisen, toistaiseksi voimassa olevan työsuhteen , siis ennen eläkkeelle jääntiä, mistä tahansa syystä, toisi jonkun palkkion.

Ikäsyrjinnän ehkäisyn ehdotin konkreettista toimea jo aiemmassa blogi-kirjoituksessa. Kaikissa edellä mainituissa ihmisten työllistymisestä ja yrityksen laajentuneesta toiminnasta tulee enemmän verotuottoja valtiolle, vaikka niillä on myös valtion tulo/kulutasoon kustannusvaikutus. Tällaiset keinot luovat pysyviä työsuhteita.

Eihän tämä nyt niin vaikeaa olisi, jos on yhteistä tahtoa?

.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: