”Parasta ennen päivästä” – eli yli 50-vuotiaiden oikeudesta työhön ja toimeentuloon.

Onko sinun lähipiirissäsi tai ystävissäsi ihminen, joka on tullut irtisanotuksi yli viisikymppisenä ja jäänyt pitkäaikaistyöttömäksi, vaikka osaaminen, referenssit, terveys ja työhalut ovat kohdallaan? Minulla on. Tutkimuksen mukaan 93% tunnistaa ikäsyrjinnän. Iäkäs ei pääse edes haastatteluun asti.

Ikäsyrjintä on lain vastaista, miksi sitä silti tapahtuu? Syrjimättömyyden todistevelvoite on työnantajalla. Miksi ikäsyrjintää on niin vaikea osoittaa? Vuonna 2017 kaikkiaan 27 ikäsyrjintävalitustapauksesta vain 2 pystyttiin osoittamaan todeksi.

Suomen hyvinvointi pystytään turvaamaan vain jos myös vanhempien ikäluokkien työllisyys nousee.

Minusta olisi hyvä idea, että jokainen rekrytointi tai irtisanominen pitäisi kirjallisesti perustella tasa-arvoiseksi. Nykyisiin tietojärjestelmiin tämä olisi helppo dokumentoida, Ja sitten jos on syytä epäillä rasismia, niin henkilö voi pyytää perustelut kyseisen paikan täyttämisen valintaan tai esimerkiksi irtisanomislistalle päätyneet ja perusteet, ohessa esimerkki:

Työtehtävä
Tärkeimmät valintakriteerit (etukäteen)
Hakijoiden sukupuoli ja ikäjakauma, sopivuusarvio valintakriteerien perusteella
Valitun tärkeimmät valintaperusteet

Tämä täyttäisi lain kirjaimen syrjimättömyyden todistustaakasta, joka työnantajalla on. Tämä tieto toimitettaisiin sähköisesti saataville kaikille hakijoille haun ratkettua, sekä esimerkiksi kunnan tasa-arvovalvojalle, joka voi päättää toimenpiteistä yhdessä työsuojelun kanssa. Tai henkilö itse voi käynnistää tasapuolisuuden arvio/valitusprosessin. Tämä voisi koskea esimerkiksi yli 10 henkilön yrityksiä.

Pehmeät keinot on mielestäni käytetty. Kun rekrytoiva yritys ja esimies joutuu perustelemaan ja näkemään kirjallisena valintansa suhteessa hakijajoukkoon, tasapuolisuuteen joutuu kiinnittämään enemmän huomiota. Rekrytoivien henkilöiden ikä-, koulutus- ja sukupuolitiedot voisi myös dokumentoida, se herättää ajattelemaan omia mahdollisia tiedostamattomia asenteita.

Toinen korjattava asia on yli 50-vuotiaiden korkeammat työnantajamaksut sekä työnantajan sairaseläkemaksuluokan korotuksen pelote, molemmat pitäisi poistaa ja tehdä päin vastoin iäkkäiden työntekijöiden palkkaamisesta houkuttelevampaa.

Miltä tämä ehdotus sinusta kuulostaa?

One thought on “”Parasta ennen päivästä” – eli yli 50-vuotiaiden oikeudesta työhön ja toimeentuloon.

Jätä kommentti