
Hyvinvointipalvelut turvataan vaan sillä, että meillä on yksityisiä yrityksiä ja yrittäjiä. Kuinka moni uskaltaa alkaa yrittäjäksi koronapandemian jälkeen, on yksi avainkysymys.
Pienet palveluyritykset työllistävät suuren määrän kuntalaisia. Ja voisivat työllistää vielä enemmän, jos riski työllistämisessä olisi jotenkin rajattavissa pienissä yrityksissä, joissa omistaja vastaa yrityksestä omaisuudellaan. Elämme aikoja, jolloin pienyrittäjyyden ja palkkatyön yhdistämisestä pitäisi tehdä helpompaa, ennustettavaa ja joustavaa. Eikä tarvittaisi monia erilaisia yritystoiminnan osaamisen täydentämisen palveluja ns. välistä vetäjiä siitä vähästäkin yrittäjän palkasta. Sähköiset järjestelmät mahdollistavat nopeat muutokset esimerkiksi yrittäjän ennakkoverotukseen, alv-prosentteihin, työnantajamaksuihin, voiton verotuksen joustoihin jne.
Yle kirjoittaa kampaamoalan yrittäjien ahdingosta. Toisaalta kahden tonnin tuella ei pitkään makseta toimitilan vuokria saati elätä itseään ja perhettään, mutta sulkemispakkoakaan ei ole, jos uskaltaa pitää auki ja asiakkaat uskaltavat käyttää palveluita. Kävin itse juuri vaalikuvaa varten yläkuvan Salon Ansonissa kampauksessa ja meikissä, kyllä kannatti.

Tiedätkö sinä paljonko maksamastasi kampaamo- tms. yrittäjän tuntihinnasta on sen yrittäjän osuus ja paljonko verojen osuus? Siis yrittäjän riskillä, ilman lomia ja lomarahoja ja ilman työttömyysturvaa, millaista palkkaa yrittäjä siitä työstä saa? Usein vähemmän kuin verot siitä lohkaisevat. Tässä vähän yksinkertaistettu laskelma miltä yrittäjän verotaakka näyttää ja tulotaso olisi 40 viikkotunnin työpanoksella, mikä ei useinkaan toteudu. Pienyrittäjät siirtyvät lopulta heikosti kannattavasta yritystoiminnasta köyhiksi eläkeläisiksi, sillä harvalla on varaa maksaa minimiä enemmän eläkettä itselleen. On ymmärrettävää, että pienyrittäjät kokevat erityisen epäreiluksi sen, että osa työkykyisestä kansasta saa tekemättä mitään sosiaaliturvan verovaroista, jota he verotaakallaan kovalla työllä kustantavat.

Minusta tällaisten yrittäjien työn/aikaansaaman liikevaihdon alv voisi olla 0%. Omaa työpanostaan myyvä yritys ei voi koskaan määrättömästi kasvaa, koska kuukauden tunnit ovat rajalliset, jolloin verotuksen pitäisi erota suurten yritysten verotuksesta merkittävästi. Yrittäjälle itselleen maksetusta palkasta ja mahdollisesta voitosta maksetaan verot. Hinta kuluttajalle pysyisi samana, mutta alvin osuus jäisi yrityksen käyttöön. Aika helppo tapa ja vastaantulo valtiolta, ilman että tarvitaan sitten byrokratiaa hakea erilaisia tukia tms. nyt esimerkiksi kun korona helpottaa. Reiluuden nimissä verojen osuus ei saisi ylittää yrittäjälle jäävää osuutta koskaan.
Kunnan ja valtion helpoimmat keinot tukea yrityksiä on juuri verojen ja maksujen jouston kautta. Se vääristää kilpailua myös vähiten.
One thought on “Palveluyrittäjän alv 0%?”