Hyvää naistenpäivää 8.3.2021!

Moni ajattelee, että Suomessa tasa-arvo on hyvällä tasolla. Monessa mielessä se onkin mutta Ylen jutun mukaan ”Ammattialat ovat UN Women Suomen mukaan jakautuneet Suomessa erityisen vahvasti sukupuolen mukaan.” Paras keino ajaa tasa-arvon toteutumista, myös palkkatasa-arvoa, on itse asiassa saada tyttöjä kiinnostumaan mahdollisuuksista teknisillä aloilla.

LinkedIn-palvelussa on ollut tällä viikolla #surfacethewomen-teemalla julkaistuja juttuja erilaisista teknisillä aloilla toimivista naisista, lisäsin oman tarinani myös joukkoon kannustamaan. Nuoret tarvitsevat esikuvia, ja onkin hyvä, että teknisten alojen naiset laidasta laitaan kertovat kuinka motivoivaa on työskennellä eri rooleissa teknisillä aloilla. Teknisten alojen palkat ovat helposti tuplaten hoito-alan palkka, se ei välttämättä ole oikeudenmukaista mutta fakta joka tapauksessa. Tasa-arvoa edistää riittävä toimeentulo työstä, esimerkiksi pääkaupunkiseudulla keskimääräisellä työssäkäyvän naisen palkalla on vaikea pärjätä. Palkka vaikuttaa suoraan myös eläketasoon, eli elinkaaren aikana epäoikeudenmukainen palkka kertautuu eläkeläisköyhyytenä.

Tasa-arvo on tärkeää, mutta jokaisen naisen pitää itse tehdä itselleen sopivat valinnat ja on aivan yhtä tärkeää olla opetus-, hoito- tai palvelualalla. Sen, miten lapset hoidetaan ja kenen toimesta, pitää olla perheen oma valinta, vaikka on totta, että epätasaisesti jakautuvat perhevapaat lisäävät palkkaeroja.

Pidemmällä aikavälillä naistenpäivä voisi muuttua tasa-arvopäiväksi, jolloin voisimme korostaa kaikkien ihmisten tasa-arvoa. Kukat ja suklaat kerran vuodessa eivät korvaa valinnan mahdollisuuksien puuttumista tai palkkaepätasa-arvoa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: